Πως να αξιοποιήσετε χρήσιμα εργαλεία στον έλεγχο ποιότητας της επιχείρησής σας.

πληροφοριες από εφετ, rasff, efsaΗ ασφάλεια των τροφίμων είναι μία υπόθεση με συνεχείς προκλήσεις. Καθημερινά προστίθενται καινούργιοι κίνδυνοι που υπονομεύουν τα συστήματα ποιότητας των επιχειρήσεων τροφίμων, καθώς επίσης και την ποιότητα των παρερχομένων προϊόντων και υπηρεσιών. Μία συνεχής απειλή για τα τμήματα ασφαλείας τροφίμων και για τα τμήματα marketing, αλλά και μία ευκαιρία να διαφοροποιηθούν και να διακριθούν οι εταιρίες που αγωνίζονται με περίσσιο ζήλο να προστατέψουν την υγεία των πελατών τους.
Στον αγώνα αυτό δυστυχώς παραμένουν αναξιοποίητα εργαλεία που φορείς και ιδιώτες παρέχουν δωρεάν στις επιχειρήσεις εδώ και πολύ καιρό, μερικά για περισσότερο από τριάντα χρόνια.

Το newsletter του ΕΦΕΤ

Σημαντικό εργαλείο, εύκολα προσβάσιμο και αξιοποιήσιμο μια και είναι γραμμένο στην Ελληνική γλώσσα. Η επιχειρήσεις μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για τους κινδύνους που υπάρχουν στην αγορά (προμηθευτές, ακατάλληλα προϊόντα κλπ) και να τους αποφεύγουν. Επίσης είναι και ένας καλός οδηγός. Βλέποντας τι δεν πήγε καλά σε άλλες επιχειρήσεις, μπορούμε να αποφύγουμε τα ίδια λάθη. Για να γίνουμε πιο πρακτικοί, βλέποντας γιατί σε άλλες επιχειρήσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα μπορούμε να αποφεύγουμε τα πρόστιμα στη δική μας επιχείρηση. Εννοείται ότι δεν είναι  μόνο τα πρόστιμα, αλλά κατ΄ αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε τι θεωρεί σημαντικό ο ΕΦΕΤ και άλλες δημόσιες ελεγκτικές υπηρεσίες. Παίρνουμε τα «SOS» δηλαδή!  Γνωρίζουμε μερικούς αν όχι όλους τους πιθανούς κινδύνους και τους αποφεύγουμε.

Το RASFF

Το σύστημα RASSF επίσης διαθέτει ένα παρόμοιο newsletter πολύ χρήσιμο για να γνωρίζουμε ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν στα τρόφιμα σε διεθνές επίπεδο. Εκτός από συγκεκριμένες παρτίδες προϊόντων στις οποίες αναφέρεται το σύστημα, είναι σημαντική η ανάγνωση, γιατί διαμορφώνεται, αντίληψη του κινδύνου. Για παράδειγμα αν διαβάζουμε συχνά ότι δεσμεύονται παρτίδες τροφίμων λόγω μολυσματικών παραγόντων (π.χ. αφλατοξίνες σε φιστίκια), είναι εύλογο να θεωρούμε σημαντικούς τους ελέγχους και στα τρόφιμα που εμπορευόμαστε για τους ίδιους παράγοντες (έλεγχος για αφλατοξίνες και στα δικά μας φιστίκια).

EFSA (European Food Safety Authority)

Το news letter της EFSA είναι υπερπλήρες. Αποστέλλεται στο mail όποιου εγγράφεται. Υπάρχουν και στον ιστότοπο πληροφορίες για πάρα πολλά θέματα ασφαλείας τροφίμων, ύποπτων ή επικίνδυνων ουσιών και άλλα πολλά. Το μόνο κακό εδώ είναι ότι η πληροφορία είναι πάρα πολύ μεγάλη, για το λόγο αυτό πολλές φορές δύσκολα αξιοποιήσιμη. Ωστόσο μία οργανωμένη ομάδα ποιοτικού ελέγχου, θα καταφέρει να αντλήσει πολλές χρήσιμες πληροφορίες.

skiadas.gr

Στον ιστότοπό μας υπάρχουν αρκετά άρθρα τα οποία σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων. Εκδίδονται καινούρια σε τακτά χρονικά διαστήματα, όταν παρουσιάζονται ιδιαίτεροι διατροφικοί κίνδυνοι στην αγορά, όταν αλλάξει η νομοθεσία και γενικά κάθε φορά που υπάρχει η ανάγκη. Ενημερώνουμε τους εγγεγραμμένους χρήστες σε διμηνιαία βάση, με το newsletter καθώς επίσης και κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη έγκαιρης ειδοποίησης. Στο λογαριασμό μας στο twitter (θα το βρείτε στο κάτω μέρος των σελίδων μας) αναπαράγουμε όλα τα άρθρα από το ηλεκτρονικές εκδόσεις εφημερίδων, ιστοτόπους (sites) και ιστολόγια (blogs)  που θεωρούμε ότι έχουν ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις επεξεργασίας και διάθεσης τροφίμων. Κατ’ αυτό τον τρόπο όσοι μας ακολουθούν, μπορούν να βρίσκουν συγκεντρωμένες αρκετές πληροφορίες για την ασφάλεια των τροφίμων, για τη νομοθεσία, αδειοδότηση, marketing και management επιχειρήσεων κλπ. Μερικές πληροφορίες απευθύνονται μόνο στους πελάτες μας και αποστέλλονται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κοινοποιούνται με απευθείας επαφή. Αυτό γίνεται γιατί οι πληροφορίες αυτές, αφενός είναι εξειδικευμένες και αφορούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών ή σε μοναδικούς πελάτες, αφετέρου δε, για λόγους ταχύτητας διάδοσης της πληροφορίας, είναι ανεπεξέργαστες και δεν μπορούν να δημοσιευτούν στο διαδίκτυο.

Άλλα

Υπάρχουν πάρα πολλοί τόποι στο διαδίκτυο, μπορεί να ψάξει κάποιος και να προσαρμόσει έρευνα ανάλογα με τις ανάγκες του. Μπορεί να ψάχνει στις σελίδες των Codex Alimentarius, FDA, FAO, WHO, καθώς και εξειδικευμένα ηλεκτρονικά περιοδικά.

Η επιχείρησή σας

Πολλές πληροφορίες είναι άμεσα διαθέσιμες στην επιχείρησή σας με διάφορους τρόπους. Αξιοποιήστε τις! Πληροφορίες από τον ημερήσιο τύπο, από την τηλεόραση, από το ραδιόφωνο. Σημαντικότατη είναι η ενημέρωση της αγοράς: πελάτες, προμηθευτές, συνάδελφοι. Καταγράψτε τις με κάθε λεπτομέρεια και ημερομηνία. Θα σας είναι απαραίτητες στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αλλά και μετά από καιρό.
Προτείνουμε, ένας υπάλληλος από την επιχείρηση πρέπει να είναι επιφορτισμένος με το έργο της παρακολούθησης των πηγών που αναφέραμε, να καταγράφει τις πληροφορίες, ώστε να μπορεί εγκαίρως η επιχείρηση να πληροφορηθεί για κινδύνους, διατροφικά σκάνδαλα, σωστή διαχείριση κρίσεων, την πορεία της αγοράς κλπ. Η απώλεια χρόνου και χρήματος είναι μικρή (δεν απαιτούνται πάνω από 5-10 λεπτά την ημέρα), τα οφέλη είναι ανεκτίμητα.

 


 

 

επικοινωνήστε