Κατασκευή Βιομηχανικού Δαπέδου

Κατασκευή Βιομηχανικού ΔαπέδουΤο πιο ταλαιπωρημένο σημείο του βιομηχανικού κτιρίου. Πρέπει να αντέχει στα φορτία, τις τριβές, τα χημικά, καθαριστικά, υλικά της παραγωγής, τους ρύπους και την τριβή από τροχούς καροτσιών, παλετοφόρων, κλαρκ. Συγχρόνως οφείλει να έχει προδιαγραφές συμβατές με τη χρήση για την οποία προορίζεται, για παράδειγμα να είναι κατάλληλο για βιομηχανία τροφίμων ή φαρμάκων κλπ.

Οι επιλογή βιομηχανικού δαπέδου για τη βιομηχανία τροφίμων περιορισμένες, γιατί πρέπει να συνδυάζεται η λεία και αδιαπότιστη επιφάνεια με σχετικά καλή συμπεριφορά στις τριβές και τα χημικά, αλλά και συμβατότητα με την παραγωγή τροφίμων, δηλαδή απουσία επικίνδυνων διαλυτών, επιμολυντών και ρύπων που μπορεί να μεταναστεύσουν και να επιμολύνουν τα τρόφιμα.

Αυτοεπιπεδούμενο Εποξειδικό Βιομηχανικό Δάπεδο.

Η καλύτερη επιλογή με γνόμωνα την ποιότητα του βιομηχανικού δαπέδου είναι το εποξειδικό αυτοεπιπεδούμενο βιομηχανικό δάπεδο. Υπάρχει σε διάφορες ποιότητες από πολλές εταιρίες παραγωγής χημικών για βιομηχανικά δάπεδα, σε ποικιλία χρωμάτων. Πάντως για τη βιομηχανία τροφίμων προτιμούνται ανοιχτά χρώματα, ώστε να φαίνονται οι ρύποι. Η εφαρμογή του πρέπει να γίνεται από συνεργεία με πείρα ώστε να γίνεται σωστά η κατασκευή του και να έχει διάρκεια στο χρόνο και στις καταπονήσεις. Σημασία κατά την εφαρμογή έχει η προσεκτική προετοιμασία του δαπέδου πριν τις επιστρώσεις, ο σωστός χρόνος ανάμεσα στο αστάρωμα και τα κυρίως υλικά και οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας κατά την εφαρμογή. Ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα του αυτοεπιπεδούμενου βιομηχανικού δαπέδου είναι το μεγάλο κόστος που έχουν τα υλικά λόγω και της ποσότητας που απαιτείται.

Χρωματισμός με Εποξειδική Βαφή.

Η επόμενη επιλογή βιομηχανικού δαπέδου είναι ο χρωματισμός με εποξειδική βαφή δύο συστατικών. Γενικώς ισχύει ότι και για το αυτοεπιπεδούμενο βιομηχανικό δάπεδο, τα υλικά είναι παρόμοια, σχετικά πιο εύκολη εφαρμογή και αρκετά οικονομικότερη. Είναι πιο ευαίσθητο από το αυτοεπιπεδούμενο και για την εφαρμογή του επιβάλλεται σχολαστική προεργασία (λείανση, στοκάρισμα) του υποστρώματος.

Πλακάκια Πορσελάνης.

Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείται πλακάκι αντί του βιομηχανικού δαπέδου. Η επιλογή αυτή έχει διάφορα προβλήματα και δεν είναι η καλύτερη κυρίως για βιομηχανία και εργαστήρια τροφίμων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι αρμοί που δημιουργούν εστίες κατακράτησης ρύπων και μικροβίων. Οι αρμοί θα πρέπει να είναι εποξειδικοί, αν και ελάχιστοι τεχνίτες πλακάδες αναλαμβάνουν να βάλουν εποξειδικό αρμό. Αν το δάπεδο με πλακίδια υπάρχει ήδη και οι αρμοί είναι συμβατικοί μπορούν να περαστούν με ειδικά υλικά εμποτισμού για να γίνουν αδιαπότιστοι. Το μόνο προτέρημα του δαπέδου με πλακίδια είναι ότι μπορούν ευκολότερα να επιτευχθούν ρύσεις στο δάπεδο ρυθμίζοντας την ποσότητα της κόλλας που τοποθετείται κάτω από τα πλακάκια.

Μωσαϊκό.

Άλλες λύσεις ανάγκης που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν είναι μωσαϊκό (υπάρχον) επιστρωμένο με ειδικά χημικά ώστε να γίνει αδιαπότιστο και απρόσβλητο από χημικά.

Μάρμαρο.

Το μάρμαρο είναι πολύ ευαίσθητο κυρίως στα όξινα χημικά και απορρυπαντικά και με ελάχιστη αντοχή στην τριβή, γι' αυτό και δεν προτείνεται.

Πιστοποιητικά.

Είναι πολύ πιθανό να ζητηθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας από ελεγκτικούς φορείς, από οργανισμούς πιστοποίησης ή μελλοντικούς αγοραστές της επιχείρησης. Δίνουν όμως και μία εικόνα των προδιαγραφών των πρώτων υλών καθώς επίσης και για την καταλληλότητα και τη συμβατότητα με τη χρήση. Για τους λόγους αυτούς είναι προτιμότερο να ζητούνται πριν γίνει η επιλογή του υλικού του βιομηχανικού δαπέδου.

Κατασκευή.

Σας βοηθάμε να επιλέξετε τον τύπο βιομηχανικού δαπέδου κατάλληλο για τις ανάγκες της επιχείρησής σας, και το κατασκευάζουμε  σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το κατασκευαστικό τμήμα της επιχείρησής μας.